Busbouwer Van Hool uit Koningshooikt bouwt in de omgeving van de Macedonische hoofdstad Skopje een nieuwe fabriek voor een Amerikaanse bestelling van zo'n 300 voertuigen.


Volgens woordvoerder Yves Goffin zijn er geen gevolgen voor de vestigingen in ons land.

Begin dit jaar haalde Van Hool het Amerikaanse contract binnen, waardoor de busbouwer 510 bussen mag bouwen voor de Amerikaanse markt. De directie liet toen al weten dat 300 van die bussen in het buitenland zouden worden gebouwd, maar waar dat zou gebeuren, was toen nog niet duidelijk.

Donderdagmorgen tijdens de ondernemingsraad maakte Van Hool bekend dat dat Macedonië wordt, meer bepaald in de buurt van de hoofdstad Skopje. "In Macedonië hebben we de omstandigheden gevonden die we nodig hebben om, gespreid over een drietal jaren, de 300 voertuigen te bouwen die ons toelaten onze positie op de Amerikaanse markt te handhaven en verder uit te breiden", zegt bestuurder Filip Van Hool.

Het was al langer een publiek geheim dat Van Hool overwoog om tenminste een deel van de productie over te hevelen naar een ander land met goedkopere arbeidskosten.

De bonden hebben begrip voor de concurrentiestrijd die Van Hool moet voeren op de buitenlandse markt, maar maakten begin januari al duidelijk dat het openzetten van de deur naar de lageloonlanden hen toch wat zorgen baart. Maar Yves Goffin, woordvoerder van Van Hool, maakt zich nu sterk dat de bouw van de nieuwe fabriek geen gevolgen heeft voor ons land.

Van Hool is een Belgisch constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.000 medewerkers wereldwijd, van wie het grootste deel in de vestigingen in Koningshooikt en Bree werkt.

(belga)

Foto archief Van Hool/ N